Σχολείο Βικιπαίδειας

Το σχολείο Βικιπαίδειας είναι σειρά μαθημάτων για μαθητές και ενήλικες με στόχο την καλλιέργεια  δεξιοτήτων συγγραφής στην ελεύθερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, τη Βικιπαίδεια.

Τα μαθήματα για τους μαθητές ήταν ενταγμένα στα πλαίσια των  Πολιτιστικών Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων. Για τους ενήλικες λειτούργησαν αρκετοί κύκλοι σεμιναρίων, κατά τους οποίους δημιουργήθηκε εκπαιδευτικό υλικό το οποίο τροποποιημένο και κατάλληλα φιλτραρισμένο εφαρμόστηκε στους μαθητές.

Η Βικιπαίδεια, ενώ δεν είναι ακαδημαϊκή πηγή ώστε να έχουμε ακλόνητη εμπιστοσύνη στο περιεχόμενό της, εντούτοις αποδεικνύεται ισχυρό εκπαιδευτικό εργαλείο, καθώς οι ελλείψεις της σε απλά λήμματα, που είτε δεν υπάρχουν σε αυτήν είτε είναι ισχνά σε πληροφορία, δίνουν την ευκαιρία της συμμετοχής στη συγγραφή της, στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι μαθητές με την ενασχόλησή τους στη συγγραφή λημμάτων έφτασαν ως και το ανώτατο επίπεδο των γνωστικών στόχων και διεργασιών που θέτει η Αναθεωρημένη Ταξινομία κατά Bloom, τη δημιουργία, περνώντας από όλα τα ενδιάμεσα στάδια. Ταυτόχρονα ακολουθήθηκε το πρότυπο των πυλώνων της UNESCO για την εκπαίδευση στον 21ο αιώνα στη θέσπιση των διδακτικών στόχων: οι μαθητές, εκτός από την απόκτηση της νέας γνώσης του χώρου και του τρόπου συγγραφής λημμάτων, απέκτησαν δεξιότητες, έμαθαν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται και συνέδεσαν τη νέα τους αυτή γνώση με την πραγματική ζωή.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *